Michelangelo Antonioni: Il maestro del cinema moderno trailer EYE

21-09-2015

Van 12 september 2015 t/m 17 januari 2016 presenteert EYE een tentoonstelling en filmprogramma rond Michelangelo Antonioni (1912-2007).
Michelangelo Antonioni, pionier van de moderne cinema, verwierf internationale bekendheid dankzij films als Blow-up (1966), Zabriskie Point (1970) en zijn beroemde trilogie L’avventura (1960), La notte (1961) en L’eclisse (1962), met in de hoofdrol zijn favoriete actrice, de prachtige Monica Vitti.
Antonioni is één van die uitzonderlijke filmauteurs die de filmtaal voorgoed veranderde door vanuit het beeld te denken en minder vanuit het verhaal. Met een uitgekiende mise-en-scène en prachtig gekadreerde shots toont Antonioni het onvermogen tot communicatie van de ‘moderne mens’. Hij probeerde als een van de eerste filmauteurs de gemoedstoestand van zijn naar zingeving zoekende personages te vangen in een bijzondere kadrering en opvallende mise-en-scène. “Each square centimeter of the image is essential”, volgens Antonioni.
De tentoonstelling omvat filmfragmenten, foto’s van persfotografen van Magnum, setfoto’s, brieven van Alain Delon, Marcello Mastroianni en Jeanne Moreau, en schilderijen van Antonioni’s hand. In de filmzalen zijn films van Antonioni te zien, omlijst met speciale programma’s.

https://youtu.be/hEjJHcu3Pzg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.